Ica slänger mat

lite brun, en apelsin som fått sig en smäll, ett paket mjölk som gått. Den senaste kartläggningen visar att matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. För att kunna ta del av maten ska man tjäna högst 13 000 kronor innan skatt och det kostar 500 kronor per halvår. . Små förändringar gör mycket på Gothia. På Ica i Rösjöhallen tröttnade man på matsvinnet och anslöt sig till organisationen Food2change. Men det andra kan vi inte ta en chans på, det måste slängas helt enkelt. Trots att vi blir allt mer klimatmedvetna, är matsvinn ett enormt problem både i Sverige och globalt. Samtidigt är det bra för oss, som får fantastiska varor varje dag som vi inte hade haft råd med annars, säger François Hancke. Varje år slänger matbutiker varor för hundratusentals kronor. Istället för att få folk att äta mindre kött så kan vi börja med att minska andelen som slängs. Men livsmedlet kan vara ätbart betydligt längre. Då såg vi att en annan Ica-handlare hade anslutit sig och vi valde därför att göra det samma, säger handlaren Christer Berg. Allt färre odlar själva och vi vet knappt längre hur en naturlig grönsak kan. Sedan 1996 tillhör den Stadsmissionen, som själva beskriver mötesplatsen som "stans skönaste kaos". Därför arbetar vi på olika sätt för att maten som vi säljer blir uppäten - på ett eller annat sätt. Vi ger också mat till andra verksamheter, som hem till ensamkommande barn, och gör matkassar till vår familj- och ungdomsverksamhet. Det drivs många initiativ både i butik och i bakomvarande led. Tillsammans med Ica i Landvetter tog de fram ett datasystem som gör att personalen kan se utgångsdatumet på alla varor i butiken. Möjligheterna är oändliga, det är galet att tänka på hur mycket som kastas i onödan, säger François Hancke. Perfekt mat exponeras, och det är den perfekta maten vi vill. Matsvinnet är en lyx vi unnar oss för att vi kan. Vi gillar inte att slänga mat. Västvärlden slänger mängder av mat, samtidigt som stora delar av jordens befolkning svälter. De som köper produkter med kort datum eller skavanker borde lyftas fram som miljöhjältar.

Vad gör vi på ICA för att minska matsvinnet. Gudstjänst eller för att umgås och köpa ett billigt mål mat gratis Ändå lever de spikraka gurkorna kvar i våra medvetanden. Ingen hovmästare eller köksmästare vill sims stå och kasta mat.

Grossister och livsmedelsbutiker slänger också stora mängder, tillsammans hela 110 250 ton mat årligen.Mängden avfall i Sverige ökar med tre till fyra.I Sverige slänger hushållen ungefär var fjärde inhandlad matkasse det vill.

Publicerad, det innebär att man kan ta tillvara på mycket mer av mat jobba på bauhaus kalmar som annars slängts. Säger Anna Lindbäck, men vi behöver andra saker, jag är själv vegan och vill jobba för en mer human djurhållning. Som skönhetsfläckar och skador på förpackningar.

Allt fler äter ute på restaurang och där ökar svinnet.Minskade bufféer, tallrikar och annorlunda uppläggningar är en annan.

Då riskerar vi själva att bidra till matsvinn i slutändan, säger Francois Hancke, livsmedelsansvarig på Stadsmissionen.

Här finner du tips för att ta vara på maten och kunskap om matens inverkan.
(Coop Konsum, Ica, Lidl, Matsvinn, Netto, Willys).
Det känns fel att slänga mat som det inte är något fel.

I filmklippet här ovan syns hur en del av köttet lastats om till pallar, redo att köras iväg och slängas.
Mat till ett värde av miljontals kronor.

På, ica i Rösjöhallen tröttnade man på att slänga fullt ätbar mat i soporna och valde därför att börja samarbeta med föreningen Food2change.
En tredjedel av all mat som produceras på vår planet slängs och till 2030 vill.
I Sverige slänger vi ungefär 1,3 miljoner kilo matavfall per.